27 Ağustos 2010 Cuma

THE READER(Okuyucu)


Damla damla icime akan bir film dustu bugun kismetime. The Reader, Turkce cevirisi(okuyucu) muhtesem kurgusu yavas ilerleyen ama sikmayan senaryosu ve konusunun ilgincligiyle basta tahmin etmeyecegim kadar etkiledi beni.
Konu inailmaz etkileyiciydi. Tamamen kural disi garip bir ask oykusuyle baslayip Nazilerin Yahudilere yaptigi soykirimi okuma yazma bilmeyen ve aslinda yaptigi seyin farkinda bile olmayan hatta yaptigi seyin dogruluguna inandirilmis bir Nazi askerinin sorgusuna kadar giden cok garip bir oyku var icinde. "Eyleme gecmis cahillik kadar korkunc ne olabilir ki" sorusunu sikca getiriyor akillara. Sirf utandirilmamk ayiplanmamak icin koca bir omru feda etmek ugruna da olsa Hanna Schmitzin o duvar olmus suskunlugu tuyleri urpertecek cinsten.
Filmin icindeki erotizmi biraz abartili bulanlar olsa da oyle huzunlu bir dram var ki erotizm cok fazla batmiyor cok fazla siritmiyor filmin icinde. Duygu somurusune kacmadan dram filmin icine gercekten ozenerek islenmis. Uzuluyorsunuz ama acimiyorsunuz.
Bu film icin iyi , kotu, uzun, duragan gibi yorumlar yapilabilir ama kesinlikle siradan bir filmdi yorumu yapilamaz. Izleyince ne demek sitedigimi anlayacaksiniz.Sinemaseverlerin kacirmamasi gereken bir film oldugunu dusunuyorum.
Ayrica bunca sosyolojik ve travmatik olaylar zincirinde askin bambaska bir hali anlatilmis. Bir insanin kendi eksikligine asik olma hali ve bu eksikligin ezikligiyle vagecis ve bu vazgecisle en beklenmedik anda karsilasma. Yani tek kelimeyle harika.
Son olarak Kate Winslet'in performansina deginmeden gecemeyecegim. Zaten uzun soze de gerek yok bircok basarili filmde rol almasina ragmen Oscari bu filmle kaldirmasinin sebebini filmi izleyince anlayacaksiniz. Titanic ve Holiday filmlerinde oldugundan bambaska bir karakterle karsimiza cikiyor ve altindan cok iyi kalkmis bu rolun de. Ralph Fieness'in performansi Kate Winslet'in golgesinde kalmis ama fena degildi. Cocuk rolundeki David Crossu da es gecmemek lazim tabii. Ysinin gecnligine ragmen bu filme cuk oturmus ve rolun altindan kalkmis bence.

AYRINTILAR:
Yapım:2008 ~ ABD, Almanya
Tür:Dram, Erotik, Romantik
Yönetmen:Stephen Daldry Senaryo:David Hare Senaryo (Kitap):Bernhard Schlink
Yapımcı:Sydney Pollack, Anthony Minghella
Müzik:Alberto Iglesias
Süre:2 saat 4 dk

Film 5 dalda Oscara aday gosterilmis ve Kate Winslet Hanna Schmitz roluyle en iyi kadin oyuncu Oscarini almistir.

ILGINC NOTLAR
Special features kisminda Kate Winsleti yaslandirmak icin harcanan caba ve kendisiyle ufak bir roportaj var. Ilginizi cekebilir. Makyoz arkadasin sabrina ve emegine de saglik demek lazim.(inanilmaz basarili bir makyaj olmus).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder